Η υγρασία στο φανάρι είναι ένα φυσικό φαινόμενο.Η συμπύκνωση της υγρασίας μπορεί να συμβεί παντού. Όταν θερμός και υγρός αέρας έρχεται σε επαφή με ψυχρές επιφάνειες. Η υγρασία που υπάρχει στον αέρα, επικάθεται στις επιφάνειες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στα φανάρια. Η συχνότητα και η εμφάνιση του φαινομένου εξαρτάται από την εποχή, τη θερμοκρασία του αέρα και την υγρασία.

 Τα φανάρια είναι υδατοστεγή προϊόντα, τα οποία πρέπει να αναπνέουν μέσω εξαερισμού. Για το λόγο αυτό μπορεί η υγρασία να εισέρχεται και να εξέρχεται από το φανάρι. Μπορεί να έρθει σε επαφή και να συμπυκνωθεί πάνω σε ένα τμήμα μιας κρύας επιφάνειας. Κατά τη διάρκεια μιας κρύας υγρής ημέρας, με εξωτερική θερμοκρασία περίπου τους 10 - 15°C και σχετική υγρασία πάνω από 85%, συμπύκνωση της υγρασίας μπορεί να λάβει χώρα στο εσωτερικό του φαναριού. Πολλοί πιστεύουν ότι συμπύκνωση μπορεί να συμβεί μόνο υπό χειμερινές συνθήκες. Στην πραγματικότητα λαμβάνει χώρα και σε άλλες εποχές. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, κατά τη διάρκεια της ημέρας και πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας, έχουμε επίσης συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη συμπύκνωσης, εντός των φαναριών. Όταν το όχημα είναι σταθμευμένο σε εξωτερικό πάρκινγκ, η τάση για εμφάνιση συμπύκνωσης εξαρτάται και από τον προσανατολισμό του οχήματος, σε σχέση με τον ήλιο και τον αέρα. Ακόμα κατά το πλύσιμο του οχήματος, τα υψηλά ποσοστά υγρασίας μπορεί να οδηγήσουν σε συμπύκνωση, εντός των φαναριών. Τα φανάρια σχεδιάζονται σαν ανοιχτά συστήματα, με φυσιολογική ροή αέρα, προς και από το περιβάλλον. Κάποιος που παρατηρεί τη συμπύκνωση υγρασίας στα φανάρια, μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει ζημία σε αυτά. Αυτό δεν ισχύει. Το φαινόμενο είναι φυσιολογικό, για το φανάρι και αυτό είναι σχεδιασμένο, για να μπορεί να την υφίσταται. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η συμπύκνωση εξαφανίζεται μετά, από κάποιο χρόνο. Όταν ενεργοποιηθεί το φανάρι, αυτή η διαδικασία επιταχύνεται, χάρη στη θερμότητατης λάμπας.

 

Όταν εμφανίζεται υγρασία εντός του φαναριού, θα πρέπει να απομακρύνεται κάνοντας χρήση της θερμότητας από τους λαμπτήρες. Ενεργοποιείστε τα φανάρια και περιμένετε για 30 λεπτά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η όποια συμπύκνωση εντός του φαναριού, πρέπει να εξαφανιστεί. Εάν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, μπορείτε να απομακρύνετε τα καπάκια, για καλύτερο εξαερισμό. Μην ξεχάσετε στην συνέχεια μετά, να τα επανατοποθετήσετε. Μετά το στέγνωμα, ελέγξτε τη στεγανότητα του φαναριού: •Κατάσταση του φαναριού: χωρίς ρωγμές ή ζημιές στο εμπρόσθιο και πίσω μέρος, η κόλλα του κρυστάλλου με το κάλυμμα να είναι χωρίς ζημιές. •Καπάκια (τάπες πρόσβασης στις λάμπες) παρόντα και σωστά τοποθετημένα. •Εξαερισμός σε καλή κατάσταση και σωστά τοποθετημένος. •Τα βύσματα των λαμπτήρων σωστά τοποθετημένα και ασφαλισμένα. Εάν μια σημαντική ποσότητα νερού έχει διεισδύσει στο φανάρι, αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί. Η διείσδυση νερού μπορεί οπτικά να ανιχνευθεί από τα σημάδια των αλάτων που απομένουν μετά την εξάτμιση του νερού, στο κρύσταλλο ή στον ανακλαστήρα του φαναριού. ΤΑ ΔΕΝ ΠΡEΠΕΙ Να αποφεύγετε το πλύσιμο του κινητήρα με νερό υπό πίεση. Μπορεί να προκαλέσει διείσδυση σπρέι ύδατος, εντός των φαναριών.

 

Απαγορεύεται να:

•Στεγνώσετε το εσωτερικό του φαναριού με πιστολάκι μαλλιών. Το υλικό των φαναριών είναι θερμικά ευαίσθητο και μπορεί να υποστεί ζημιά.

•Να φυσάτε με πεπιεσμένο αέρα το εσωτερικό των φαναριών. Μπορεί να προκληθεί ρύπανση αυτών.

•Φυσάτε υγρό και θερμό αέρα στο εσωτερικό του φαναριού. Το φαινόμενο της συμπύκνωσης μπορεί να επιδεινωθεί

•Ανοίγετε τρύπες στο φανάρι •Αφαιρέστε και τοποθετήστε τα φανάρια σε φούρνο, προκειμένου να στεγνώσουν.