Ο δίσκος - πλατό του συμπλέκτη, είναι ένα από τα αναλώσιμα μέρη του αυτοκινήτου, το οποίο μας ταλαιπωρεί στο συχνό πάτημα, ειδικά στους μποτιλιαρισμένους δρόμους.

Παράλληλα και αυτό ταλαιπωρείται από τον οδηγό και φθείρεται γρήγορα, αν το πόδι δεν ξεκολλάει από το πεντάλ, όταν γίνονται συχνές εναλλαγές ταχυτήτων και όταν δεν πατιέται μέχρι τέρμα.

Ας δούμε όμως παρακάτω, πότε μπορεί ο οδηγός να καταλάβει ότι χρειάζεται να αλλάξει ο δίσκος - πλατό.

 

Που μπορεί να οφείλεται όταν το πεντάλ του συμπλέκτη είναι σκληρό; Το συγκρότημα του συμπλέκτη αποτελείται από το δίσκο και το πλατό, δηλαδή ο λεγόμενος δίσκος - πλατό.

Τα ελατήρια και τα χτένια του πλατό μπορεί λοιπόν να έχουν σκληρύνει με αποτέλεσμα να έχει σκληρύνει και το πεντάλ.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν το αυτοκίνητο χρειάζεται αλλαγή συμπλέκτη.

Τι συμβαίνει όταν πατάω συμπλέκτη και δεν μπαίνει η ταχύτητα; Όταν πατάμε συμπλέκτη και δεν μπαίνει η ταχύτητα υπάρχει μεγάλη φθορά του δίσκου στον συμπλέκτη.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται γρήγορα αλλαγή του δίσκου - πλατό.

Πατάω γκάζι και ενώ ανεβάζει στροφές ο κινητήρας, το αυτοκίνητο δεν επιταχύνει!

Όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι ο δίσκος του συμπλέκτη έχει λειανθεί τελείως με αποτέλεσμα να γλιστράει και να μην μπορεί να μεταδώσει σωστά την ροπή στρέψης.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται αλλαγή συμπλέκτη. Γιατί πρέπει να αλλάζεται σετ ο δίσκος πλατό όταν πατινάρει το αυτοκίνητο;

Ο δίσκος - πλατό πρέπει να αλλάζεται σετ γιατί εάν έχει φθορά ο δίσκος, το αυτοκίνητο πατινάρει, ενώ εάν έχει φθορά το πλατό σκληραίνει πολύ το πεντάλ και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σπασίματός του.

Και δεύτερον σε περίπτωση μεγάλης φθοράς του συμπλέκτη το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί.

 

Πηγή:autogreeknews.gr